Hondenmanden in overvloed!

Wanneer je een hond in huis hebt genomen, kom je voor een aantal beslissingen te staan. Sommige maak je al voordat je de hond ophaalt, andere bepaal je aan de hand van je persoonlijke bevindingen of de voorkeuren van je hond. Je gaat op zoek naar de beste voeding, je koopt een halsband en riem en zo zijn er nog een aantal zaken waar je ter voorbereiding voor op pad gaat. Je bepaalt of je hond gedurende de dag binnen mag of buiten blijft, hoe vaak hij wordt uitgelaten, of hij met je op de bank mag kroelen of de meubels verboden terrein zijn, allemaal dingen waar je een keuze in zult moeten maken.

En waar slaapt dat beestje eigenlijk?

Ook niet geheel onbelangrijk is het, om op voorhand al even goed na te denken over de slaapplek van je beestje. De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is of je je hond alle vrijheid geeft om zelf ’s nachts een plekje te vinden, of dat je hem hiervoor een vaste plek geeft. Ook is dit natuurlijk afhankelijk van de leeftijd waarop je de hond in huis neemt, en wat deze al gewend is. Over het algemeen kiezen de meeste hondenbezitters ervoor om hun hond in ieder geval gedurende de eerste maanden in een bench te stoppen. De hond is dan doorgaans nog niet zindelijk en heeft er misschien een handje van om je hele woonkamer overhoop te halen, wanneer jij nietsvermoedend op één oor ligt. Maar ook na deze fase is het belangrijk om na te denken over een slaapplek. Wanneer je kiest voor een vaste slaapplek, kies je dan voor hondenmanden of een bench?

Hondenmanden genieten doorgaans de voorkeur

In het gros van de gevallen, zal je kiezen voor hondenmanden. Een bench is natuurlijk essentieel wanneer je pup nog niet met de verantwoordelijkheid om kan gaan, maar over het algemeen zijn hondenmanden toch een stuk populairder wanneer deze ouder worden. Hondenmanden ogen natuurlijk een stuk gezelliger in je woonkamer dan een stalen kooi. Ook geeft een bench een hele andere dynamiek tussen jou en je hond, omdat je deze van tijd tot tijd in feite opsluit. Voor zowel hondenmanden, als een bench, als geen van deze twee zijn voordelen te bedenken. Wanneer je je hond vrij laat zijn in waar deze slaapt, en geen vaste plek faciliteert zal hij vanzelf een plekje uitzoeken waar hij het gros van zijn slaapuurtjes zal vertoeven.

Voordelen van hondenmanden en benches

Wanneer je kiest voor een vaste slaapplek betekent dit vaak meer dan alleen een bed. Voor zowel hondenmanden als benches geldt, dat deze kunnen worden ingezet als extra middel om je hond te corrigeren. Bij wangedrag (denk aan blaffen, schooien etc.) kun je in het geval van hondenmanden je hond gebieden om naar zijn mand te gaan. Zoals je vroeger een vervelend kind op de gang zette, kan je je hond een time-out geven door hem een poosje gedwongen in zijn mand te laten doorbrengen. Dit hoeft natuurlijk niet per se een sanctie te zijn. Ook wanneer je even behoefte hebt aan de ruimte om te stofzuigen, of er een kindje komt spelen die een klein beetje nerveus wordt van je hond, kun je hem gebieden naar zijn mand te gaan. De meeste hondenmanden zijn erg uitnodigend en comfortabel voor een hond, dus wanneer je hem bijvoorbeeld een botje geeft om zich even te vermaken in zijn mand zal deze over het algemeen niet direct tegenstribbelen.

En hoe zit dat dan met een bench?

Meer nog dan bij hondenmanden, heb je met een bench echt een middel in huis om je hond sancties op te leggen wanneer deze bepaald gedrag vertoond of zijn gezelschap even niet op prijs wordt gesteld. Ook op het moment dat bijvoorbeeld je kleine nichtje van pas 7 maanden komt logeren, kan het natuurlijk verstandig zijn je rottweiler of herdershond even wat tijd in zijn bench te laten doorbrengen. De keuze tussen hondenmanden of toch een bench, kan dus ook te maken hebben met het type/ras hond je in huis haalt. Indien dit geen mogelijk vervelende (of zelfs bedreigende) situaties oplevert, zullen de meesten over het algemeen kiezen voor hondenmanden.

Wat voor hondenmanden zijn er?

Hondenmanden zijn er in allerlei vormen en maten. Je hebt hondenmanden op basis van wat harder materiaal, zoals hout of kunststof, die je aankleedt met kussen en/of dekentjes. Ook zijn er (vaak kleine) hondenmanden die eigenlijk volledig zijn samengesteld op basis van zachte materialen, of die van binnen zijn bekleed met kussens. Specifieke hondenmanden zijn aantrekkelijk(er) voor specifieke hondenrassen. Hondenmanden kunnen een bepaalde slaaphouding stimuleren, die goed aansluit op de slaapbehoefte van een specifiek ras. Hondenmanden zijn verkrijgbaar riet of hout, textiel, pluche, leder of kunststof. Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren bij het browsen voor hondenmanden.

Hier moet je op letten

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen, welk formaat hondenmanden het beste aansluiten op de wensen van jouw trouwe viervoeter. Te groot is natuurlijk geen probleem, maar een te kleine mand is natuurlijk niet wenselijk. Het moet een comfortabele plek zijn voor je hond, die uitnodigt om zowel op vrijwillige als niet-vrijwillige basis tijd door te brengen. Je hond brengt hier waarschijnlijk de nodige uren door, dus maak er een fijne basis van. Een hond wil de mogelijkheid hebben om in verschillende houdingen in zijn mand te liggen. Vervolgens is het belangrijk om je materiaal te kiezen. Nu is het zo dat bij het kiezen van materiaal rekening gehouden dient te worden met een tweetal factoren. Hoe comfortabel de mand aanvoelt, en of het past bij de rest van je interieur. Hondenmanden hebben vaak een prominente positie in de woonkamer, dus kies voor een mand die aansluit op de rest van je interieur. Verder is het belangrijk om te kiezen voor een materiaal waarin je hond fijn kan slapen. Voor sommige honden betekent dit hondenmanden met een erg zachte binnen voering en andere honden zullen de voorkeur geven aan een iets stevigere ondergrond.

Kan ik hondenmanden zomaar verwisselen?

Of het nu is van slijtage, het niet meer aansluit bij je interieur, je het idee hebt dat je hond een ander type mand nodig heeft of wat voor andere reden dan ook. Hondenmanden worden nu eenmaal vervangen. In de basis is het aan te raden om hondenmanden voor langere tijd in gebruik te nemen. Echter, een hond kan een nieuwe mand wel omarmen. Natuurlijk is het belangrijk ook de persoonlijke voorkeuren van een hond te erkennen, en dus wel stil te staan bij zijn belangen wanneer je een beslissing neemt. Maar wanneer je de juiste mand kiest, zal je hond deze zonder erg veel moeite zijn nieuwe thuis noemen.

Wat gaat me dat grapje kosten?

Zoals met bijna alles wat we tegenwoordig kopen, zitten er natuurlijke grote variaties in de prijzen die men voor een product betaalt. Dit is voor hondenmanden zoals je zou verwachten niet anders. De prijzen lopen uiteen van een tientje tot wel 300 euro. Dit is van afhankelijk van merk, materiaal, formaat, duurzaamheid en andere factoren. Over het algemeen betaal je voor de meeste hondenmanden tussen de 30 en 100 euro. Gezien een hond er veel tijd door brengt, wordt afhankelijk van je budget natuurlijk wel geadviseerd om hier niet te veel op te bezuinigen. Het is natuurlijk niet zo dat de duurste mand per definitie de beste mand is, en al helemaal niet per definitie de beste voor jouw hond. Het is voornamelijk belangrijk om rekening te houden met stijl, duurzaamheid en comfort. Wanneer je het hebt over kwalitatief goede hondenmanden zit het over het algemeen met die twee laatste factoren wel snor.

Hier koop je hondenmanden

Hondenmanden kun je zowel online of offline vinden. Voor het meest uitgebreide assortiment kun je natuurlijk het beste het internet raadplegen. Sommige mensen kiezen er echter liever voor om hun mand eerst in een winkel te gaan bekijken. Je gaat dan over het algemeen naar een dierenspeciaalzaak, of naar een tuincentrum. De meeste tuincentra, of zelfs bouwmarkten verkopen allerlei benodigdheden voor verschillende huisdieren. Voordeel is dat je je hier kunt laten adviseren door een medewerker. Wanneer je kiest voor een online aankoop is het vooral belangrijk om goed na te denken over het materiaal. Dit is moeilijker in te schatten vanaf een plaatje, maar wel een doorslaggevende factor in het vinden van de juiste mand.

Dus nog even op een rijtje

Bij het zoeken naar de juiste mand is het vooral belangrijk rekening te houden met zowel je eigen wensen, als die van je hond. Wanneer er twijfel bestaat over wat voor mand het beste aansluit op jouw wensen, kun je het beste advies inwinnen bij een medewerker van de winkel waar je hem gaat kopen, je huisarts, of via internet. Er is enorm veel informatie terug te vinden over de soorten, merken en prijzen van hondenmanden. Het loont dus om je eerst even goed in te lezen. Het lijkt op dit moment misschien een nietszeggende beslissing, maar voor je hond is het een uiterst serieuze zaak.

Plaats een reactie